Dežele kave


AZIJA


Sumatra
Očarljiv vonj. Jedro ni tako polno in obilno kot pri vrsti java. Izrazita rahlo kisla aroma se izoblikuje z lahkim odtenkom grenkobe. Včasih rahlo neuravnotežena, vendar večstransko uporabna kot pražena za espreso ali v kakšni drugi mešanici.


AMERIKA


Brazilija - Santos

Iz povprečnih vrst kave arabica izstopa bourbon santos. Vendar tudi ta izpopolnjena vrsta ne zadovolji najbolj zahtevnih okusov. Vonj ni preveč izrazit in ta vrsta kave vsebuje zelo malo količino kisline. Aroma je nežna, rahlo sladka in uravnotežena. Brazilsko kavo uporabljajo predvsem za mešanice.


Ekvador
Vrsta kave z majhnim jedrom, ki jo uporabljamo za mešanice. Ima intenziven vonj in povprečno kislino. Je blagega okusa in uravnotežena s pridihom fine grenkobe.

Honduras
Zelo močan vonj velikokrat obljublja več, kot nam nudi okus. Ima rahlo kislino, vendar je v celoti vseeno harmonična in blaga.


Gvatemala
To izvrstno kavo odlikujeta velikost jedra in bogata aroma. Zaradi harmonizirane nežnosti in lažje kisline gre za zelo prijetno in lahko kavo. Izstopajoče območje pridelave je Antigua ter območja ob jezeru Atitlan. Poleg polnega okusa ima ta kava eleganten grenki pridih. Odlična je tudi kava iz območja Cobán.

Kostarika
Veliko ljudi jo smatra za najboljšo kavo na svetu. Že njen intenzivni vonj naznanja ognjevito aromo, dobljeno iz velikega jedra. Ima izrazito kislino, vendar ta ne prevladuje. Fini in čisti okus je harmoniziran. Poleg najboljše kvalitete iz notranjosti dežele se na trgu pojavljaja tudi veliko manjvrednih vrst kostariške kave.

Kolumbija
Ta svetovno znana kava iz Andov združuje vse lastnosti, ki jih mora imeti vrhunska kava iz visokih območij - bogato, polno, uravnoteženo aromo z rahlo sladkim okusom po oreščkih, čvrsto jedro ter občutno in vendar fino kislino.

Jamajka Blue Mountain

Kraljica med najboljšimi kavami sveta – pa tudi najdražja med vsemi. Raste v višjih predelih med 500 in 1600 m n.m.v. Ročno obrana zrna so enakomerno polna in krepka. Ta kava ima neprimerljivo aromo, rahlo sladkost in nežno kislino. Zaradi njihove kompleksne sestave lahko doziramo večje količine kave. Okus dolgo ostane v ustih in zadovoljuje tudi najbolj zahtevne okuse.


Havaji
Izvrstna južno pacifiška kava ima bogato, lepo in sadno jedro, vendar zelo malo kisline. Ima rahlo sladki in ljubki okus po oreščkih. Najboljša vrsta se imenuje kona in jo je zelo težko dobiti v popolnoma čisti obliki. Govori se, da kavovec nima nikjer bolj idealnih pogojev za rast, kot jih ima na HavajihAFRIKA


Kenija
V zadnjih letih je ta vrsta izgubila na kvaliteti, vendar jo v Afriki še vedno smatrajo kot vrhunsko kavo. Veliko jedro in njegova krepkost, aroma po sadju in nekoliko trpki okus ter z rahlim pridihom okusa po zemlji. Ta kava ima močno kislino, vendar ostaja njena uravnoteženost še vedno ohranjena.

Ruanda
V bližini ekvatorja rastejo kavovci zelo pospešeno. Zato je zrno polno in skoraj že mastno, vendar vsebuje malo kisline, kar pričara poln in mehek okus. Gre za lahko, vendar mikavno vrsto kave.


Tanzanija
Od povprečne do dobre kave, ki jo velikokrat uporabljajo za mešanice. Ima manj kisline kot njena kenijska soseda in je sladkega ter rahlo sadnega okusa. Najboljša zrna prihajajo iz območja Moshi na Kilimandžaru. Kava z zelo zapeljivim vonjem.

Etiopija
V rojstni deželi kavovca še danes gojijo prav posebno vrsto kavne rastline. Na visokih območjih nastala jedra so sicer majhna, vendar nas prepričajo s finim vonjem, svojo nevsiljivo aromo, enakomerno kislino, ki je lahko občasno tudi ostrejša. Najbolj poznana vrsta je harrar, ki ima v naših ustih iskriv in divji učinek.


Jemen - moka
Jemenska moka ima nežno dišečo aromo in je zelo raznolika. Sestoji iz bogatega jedra, žlahtne kisline in lahkega grenkega odtenka, ki rahlo spominja na temno čokolado.


Sumatra
Očarljiv vonj. Jedro ni tako polno in obilno kot pri vrsti java. Izrazita rahlo kisla aroma se izoblikuje z lahkim odtenkom grenkobe. Včasih rahlo neuravnotežena, vendar večstransko uporabna kot pražena za espreso ali v kakšni drugi mešanici.


Kave po svetu


Caffè Padovano 

je pravi izziv. To je espresso, narejen z dodatkom sirupa mete, spenjenega mleka in ščepca grenkega kakava, katerega se posuje po vrhu.  Torej, metin ganache, izdelan iz bele čokolade, smetane in bele mete se uporablja kot premaz notranjosti kozarca. Nato se prilije espresso in posuje s kakavom.

 

Caffè alla Salentina 

ima okus po poletju. Po tradiciji, ki velja v regiji Puglia, se sladkani espresso nalije v kozarec s sladoledom, z dodatkom arome, ki je tipična za južno Italijo: mandljevo mleko S posebnim aparatom za izdelavo mehkega sladoleda se na dnu kozarca naredi za žlico sladoleda. Nato se prek sladoleda nalije kavo, pri čemer se ustvari kontrast med hladnim sladoledom in toplim espressom, s prijetnim vonjem po mandljih, ki se zlije z aromo kave. Rezultat je okusna specialiteta, katero se je z žličko.

 

Caffè Napoletano 

prihaja iz Kampanje in je ponovna obuditev nedavne iznajdbe, ustvarjene v Neaplju v 1990ih. Medtem ko je “tradicionalna” različica preprosta kava, okrašena z lešnikovo pasto, se različica, ki jo nudi Lavazza, začenja s  puhasto kremo iz spenjene kave, sladkor in lešnikovo pasto pa se stepe do mehkega in nato z žličko nanesene na Lavazza espresso. Intenzivne note in mehkoba te specialitete nudijo mešanico vročega in mrzlega, sladkost in intenzivnost kave in lešnikov, kateri se ni možno upreti.

 

Moretta Fanese 

je bila v zgodovini poznana kot tonik za pomorščake, sestavljali pa so jo: espresso, anisette, rum, sladkor in limonina lupina. To je mešanica, katero so pomorščaki iz dežele Marke pili v popoldanskem času z namenom, da jih da nove moči. Moreta, kot jo izdeluje Lavazza, je  obogatena s puhasto peno iz janeža, ruma in žganja, v kombinaciji s polnomastnim mlekom in smetano, ki plava na vrhu espressa. Kot je tradicionalno za Fano, se običajno servira v majhnem kozarcu namesto v skodelici. Nato se Moretta okrasi s kandirano limonino lupino.