BREZKOFEINSKA KAVA
 

Aromatična mešanica 100% Arabica brezkofeinske kave

Mešanica 100% Arabica kave je izdelana iz najfinejših aromatičnih in prijetnih kav, ki prihajajo iz Južne Amerike.


Razpoznavna lastnost:

Dobra zaokroženost


Aroma in okus:

Zaokrožen in bogat


  
TOP SELECTION KOFEINSKA KAVA
 

100% mešanica Arabica kav z nežno in prefinjeno aromo

Prestižna 100% Arabica mešanica blagih kav iz višavja Srednje in Južne Amerike daje  skodelico aromatične kave s popolnim okusom, kavo, ki je aromatična in dišeča in ki bo zadovoljila tudi najbolj zahtevne okuse.


Razpoznavna lastnost

blagost in fina kislost


Aroma in okus

aromatično in prefinjeno


  
100% ARABICA
 

Mešanica 100% Arabica kav iz Brazilije in jugovzhodne Azije.

Močna mešanica polnega okusa. Učinkovita ekstrakcija stopnjuje rezultat posebnega praženja in  stopnjo mletja, iz česar nastaja odličen espresso z bogatim in značilnim okusom.


Razpoznavna lastnost:

Bogatost


Aroma in okus:

Dobro zaokrožen in bogat okusKaj je pravzaprav v skodelici kave


Kofein

je alkaloid, ki ga najdemo tako v zrnih kot v listih kavovca, čajevca, kakavovca, kole in mate rastline. Skodelica kave vsebuje približno 50 mg kofeina in njegovo poživljajoče delovanje, ki traja eno do dve uri po zaužitju, učinkuje na živčni sistem tako, da povečuje naše mentalne sposobnosti, odpravlja zaspanost, zdolgočasenost, utrujenost (vključno duševno utrujenost) in depresijo. Krepi spomin, sposobnost učenja, dojemanje in koncentracijo ter pospešuje zaznavanje čutnih dražljajev; odpravlja tudi glavobole in migrene.


Znanstvena skupnost se strinja glede količine kofeina, katero se dnevno lahko konzumira. Le-ta znaša za odraslo osebo 300 mg kofeina na dan, t.j. približno 4-5 mg kofeina na kilogram telesne teže dnevno; npr. za moškega, ki tehta 70 kg, to pomeni  4.5 x 70 = 315 mg.


Za lažjo predstavo o količini kofeina v odmerku pijače navajamo nekaj podatkov o količini kofeina, ki ga vsebujejo nekatere najpogostejše pijače / živila:


 Espresso ali mocha kava
40-80 mg na skodelico
 
 Ameriška kava
115-120 mg na skodelico
 
 Instant kava
65-100 mg na skodelico
 
 Brezkofeinska kava
< 5 mg na skodelico
 
 Cappuccino
70-80 mg na skodelico
 
 Čokolada
30-40 mg na 60-g ploščico
 
 Čaj
40-50 mg na skodelico
 
 Cola pijače
35-50 mg na pločevinko
 
 Energijske pijače s kofeinom ali guarano
50-100 mg
 Kofein je njena najbolj znana sestavina, toda kava je kemično zelo zapletena, zato skodelica kave vsebuje na stotine snovi, od katerih jih nekaj šele začenjamo spoznavati. Kofein v kavi je tudi razlog, da se ji nekateri ljudje popolnoma izogibajo ali pa uživajo dekofenizirano različico. Ironično, toda prav kofein je glavni "krivec" za nekatere zaščitne lastnosti kave. V Leitzmannovi študiji o žolčnih kamnih, na primer, je bilo z znižanim tveganjem povezana kava s kofeinom in ne dekofenizirana različica.


Kava se je izkazala tudi kot bogat vir antioksidantov, snovi, ki jih najdemo v sadju ter zelenjavi in ki zavira škodo, ki jo celicam povzročajo reaktivni kisikovi atomi. Antioksidanti sestavljajo okoli deset odstotkov nepraženih kavnih zrn, kofein pa le približno odstotek.

Druge, na novo odkrite snovi, bodo najbrž pomagale razložiti zmanjšano tveganja za razvoj sladkorne bolezni pri pivcih kave. Znanstveniki raziskujejo snovi, imenovane kvinidi, ki so za kavo edinstveni in nastajajo med postopkom praženja. Kot kaže, kvinidi izboljšujejo sposobnost jeter, da presnavljajo glukozo, kar lahko ohrani ravni krvnega sladkorja na enotni stopnji, to pa nas varuje pred diabetesom. Nemški raziskovalci z Univerze v Münstru so poročali o odkritju antioksidanta, imenovanega metilpiridin, ki ga najdemo skoraj izključno v praženih kavnih zrnih in ki lahko pomaga v boju proti raku.

Raziskave o antioksidantskih močeh kave se šele začenjajo, toda zgodnje ugotovitve so spodbudne.


Skodelica ali dve kave, nemara celo tri so lahko celo koristne za vaše zdravje. Poročila eno za drugim navajajo povezavo pitja kave s "stranskimi" koristmi za zdravje, ki ga prinaša. Po enem od njih pivci kave zmanjšujejo možnost za nastanek žolčnih kamnov. Drugo pravi, da pitje kave zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Prvo je poročilo znanstvenikov s kalifornijske univerze v Irvinu, ki so preučevali zdravje in navade več kot 13 tisoč prebivalcev upokojenske skupnosti, in sicer več kot enaindvajset let. Pri upokojencih, ki so popili vsaj eno skodelico kave na dan, je bila možnost, da bodo umrli, za celih deset odstotkov manjša.

Alan Leviton, epidemiolog s harvardske medicinske univerze, ki že skoraj petindvajset let preučuje študije in raziskave o kavi ter popije po dve skodelici kave na dan, pravi, da že leta obstajajo dokazi o koristnih učinkih kave. Na drugi strani so v študijah vedno izhajali iz domneve, da je kava najbrž škodljiva, zato so se bolj usmerjali na iskanje negativnih posledic na zdravje.

 


Bogat vir antioksidantov


Kava se je izkazala tudi kot bogat vir antioksidantov, snovi, ki jih najdemo v sadju ter zelenjavi in ki zavira škodo, ki jo celicam povzročajo reaktivni kisikovi atomi. Antioksidanti sestavljajo okoli deset odstotkov nepraženih kavnih zrn, kofein pa le približno odstotek.